Ho’oponopono

Kaj je je Ho’oponopono tehnika?

Ho’oponopono je starodavni havajski obred odpuščanja, ki ga je dr. Ihaleakale Hew Len približal širši populaciji. Znanje dr Lena širši javnosti največkrat predstavljata dr. Joe Vitale in Mabel Katz.

Beseda Ho’oponopono pomeni ‘delovati pravilno’ oz. ‘popraviti napako’.

Ho’oponopono ponuja odpuščanje, ljubezen in harmonijo zapletenim odnosom in lahko prinese olajšanje in zdravljenje. Je preprosto in učinkovito zdravilo za dušo in splača se ga preizkusiti, da boste sami začutili preobrazbeni potencial štirih preprostih, kratkih stavkov:

1: Kesanje – ŽAL MI JE.

2. Prosite za odpuščanje – PROSIM, ODPUSTI MI.

3. Hvaležnost – HVALA.

4. Ljubezen – LJUBIM TE.

Gre za umetnost osebnostne rasti na duševni ravni, za brisanje negativnih vzorcev na podzavestnem nivoju.

Vsakodnevno izvajanje Ho’oponopono, nas privede do globokega notranjega miru, čistih misli in pogumnega srca.

Z izgovarjanjem preprostih besed ‘Ljubim te’, dopuščamo Božanskemu, da ‘briše’ podatke, ki smo jih pripravljeni izpustiti. Izgovarjanje teh besed odpira vrata Božanskemu in nas vodi v stanje, ki ga Ho’oponopono imenuje točka ‘nič’ in predstavlja doživetje popolnega spajanja in enosti z Božanskim. Tem besedam lahko v nadaljevanju dodamo še ‘Hvala ti’, ‘Žal mi je’ ali ‘Oprosti mi’.

Uporaba vseh teh kratkih povedi je nadvse blagodejna in pomaga tudi, ko se želimo zgolj povezati z enostjo.

Ljudje pogosto sprašujejo, komu pravzaprav govorimo te štiri povedi?

Dr. Len pravi, da je tehnika že sama po sebi narejena tako, da se ključ njene učinkovitosti skriva drugje. Bistvo je v sprejemanju: sprejemanju popolne odgovornosti za vse, kar se nam dogaja. In zato medtem, ko izgovarjate naštete povedi, v resnici ni pomembno, ali veste, komu so namenjene, prav tako se vam ni treba truditi, da bi čutili kaj posebnega.

Poslanstvo našega življenja je vrnitev k Ljubezni in poezovanje z Božanskim. Da bi dosegli ta cilj, moramo prevzeti popolno odgovornost za svoje življenje – takšno, kakršno je. Pomembno je le, da razumemo, da je prav naša misel tista, ki kreira naše življenje, in da naš problem v resnici niso drugi ljudje, kraji, situacije ali morda politiki, temveč so naš resničen problem prepričanja, ki jih gojimo do vseh naštetih. Ne obstaja namreč nič, kar ne bi bilo najprej v nas in v naših mislih.

Ustvarjeni smo kot popolna bitja in to dejansko smo: popolni. Da se tega morda ne zavedamo, je krivo dejstvo, da se vsakodnevno utapljamo v mnoštvu nepotrebnih misli, občutkov, težav in čutenj, ki jim dr. Len reče: spomini. Naši problemi so zgolj reprize spominov iz preteklosti, ki se v naših življenjih ponovno pojavljajo zato, da bi nam podarile priložnost videti te dogodke skozi oči ljubezni in v luči božanskega.

Čeprav v resnici nismo krivi za probleme, ki prihajajo v naše življenje, pa smo zanje zagotovo odgovorni. Sprejemanje odgovornosti moramo seveda jasno ločiti od občutkov krivde. Nikogar ni smiselno kriviti za nič v našem življenju, temveč je za nastalo stanje treba zgolj sprejeti odgovornost in ga tako ozdraviti.

Obstaja 7 korakov, ki se uporabljajo za resnično odpuščanje:

1. Ugotovite svojo težavo. Začnite z določitvijo vira vaše težave.

2. Priznajte svoja škodljiva čustva.

3. Odpustite si in prepustite se.

4. Vdihnite sočutje.

5. Brezpogojno odpuščajte.

6. Bodite hvaležni.

7. Spet začutite Ljubezen.

Da bi bilo čiščenje programov kar najbolj učinkovito, pa se je že takoj na začetku dobro otresti kakršnih koli pričakovanj. Najbolje naredimo, če se preprosto prepustimo Ljubezni. Šele v takšnem trenutku se v našem življenju lahko manifestira to, kar dr. Len imenuje inspiracija. To so trenutki, ko se nam Božansko javlja v nadvse raznolikih možnostih. Eden od najpomembnejših vidikov te tehnike je prav to, da jo uporabljamo brez pričakovanj. ‘Čistite’ torej brez zahtev o tem, kaj naj bi vam to prineslo. Čiščenje je oblika molitve in pot, ki vam odpira vrata k Božanskemu, pri čemer temu dovolite, da v vaše življenje prinaša prav to, kar je popolno za vas.

Kadar smo torej v kakšni težki situaciji in se odločimo za čiščenje, ne počnimo tega zato, da bi se osvobodili bolečine, saj bi bilo to že pričakovanje, temveč to počnimo zato, da bi znali sprejeti vse, kar nam ta situacija prinaša.

Kako mi je Ho’ Oponopono spremenil življenje?

 Ho’oponopono me je naučil prevzeti stoodstotno odgovornost za svoje življenje, brez kakršne koli krivde … s sočutjem in razumevanjem … Kmalu sem začela prepoznavati lekcije in kako so se spremenile v blagoslov. Začela sem razvijati zdravo samospoštovanje in ljubezen do sebe in moji odnosi so začeli cveteti.

Viri:

Joe Vitale: Brez omejitev

Joe Vitale: Brez programiranih vzorcev

Film Secret